Beleggen kan eigenlijk iedereen, maar niet iedereen kan verstandig beleggen: dat is een vak apart en een echte uitdaging. Om verstandig te beleggen, moet je op verschillende zaken letten, onder andere het feit dat je niet in de toekomst kunt kijken en dat beleggingen heel anders uit kunnen pakken dan je in eerste instantie had gedacht. Hoewel beleggen altijd een zeker risico met zich meebrengt, is het zeker mogelijk om verstandig te beleggen. Dat doe je door de risico’s zoveel mogelijk in te dammen. Hoe je risico’s bij beleggen indamt, leer je in dit artikel.

Beleggen met kleine of grote bedragen

Verstandig beleggen betekent dat je alleen belegt met geld dat je absoluut kunt missen. Dus niet met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Hierbij moet je ongeveer een termijn van 3 jaar aanhouden. Als je geld verliest, moet dat geld zijn dat je kunt missen. Als je denkt aan beleggen, denk je meestal aan grote bedragen (boven de 1000 euro). Maar het is ook goed mogelijk om te beleggen met een kleinere portemonnee. Is het verstandig om te beleggen met een klein bedrag? Absoluut: geld dat op je spaarrekening staat, verpietert langzaam. Dat heeft te maken met de inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat je euro’s steeds minder koopkracht hebben.

Verstandig beleggen: hoe doe je dat?

Je zorgt allereerst voor een financiële buffer: geld dat je kunt gebruiken om onverwachte kosten mee af te dekken. Daarnaast wordt het altijd aangeraden om je beleggingen goed te spreiden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet investeert in 10 aandelen van 1 bedrijf, maar in 1 aandeel van 10 verschillende bedrijven. Als één bedrijf failliet gaat en het aandeel niets meer waard is, kun je dit nog opvangen met de waarde van de aandelen van de 9 overige bedrijven.

Verstandig beleggen met een expert

Je kunt ook verstandig beleggen met de hulp van een expert: een organisatie met profs op het gebied van de financiële markt. Denk er bijvoorbeeld eens aan te investeringen bij een fonds. Meestal is de winst bij een fonds niet heel hoog, maar vaak wel stabiel. De kans om geld te verliezen bij een fonds is veel kleiner dan wanneer je zelf besluit te gaan verleggen met verschillende aandelen. Succesvol beleggen in een fonds kan bijvoorbeeld bij Synvest.

Geld verdienen met beleggingen

De bekendste manier om geld te verdienen met een belegging is als deze meer waard wordt. Je koopt de belegging en verkoopt deze weer als de waarde is toegenomen. Op de beurs is er steeds (anoniem) contact tussen vragers en aanbieders. Hoe meer vraag er is naar een bepaald product, hoe meer dit in waarde toe zal nemen. Hoe minder vraag er is, hoe meer de waarde afneemt. Je kunt ook geld verdienen met beleggingen aan de hand van dividend. Dit wordt soms uitgekeerd door bedrijven aan de aandeelhouders. Dividend uitkeren is niet verplicht, maar meer een soort ongeschreven regel. Het dividend is een deel van de winst van het bedrijf. 

Heb je een lange termijn doel?

Verstandig beleggen houdt ook in dat je een lange termijn doel hebt en hier werkt, denk aan je pensioen of het aanschaffen van een huis. Als je weet waar je naartoe werkt, helpt dat je om het overzicht te bewaren en steeds rationele in plaats van impulsieve keuzes te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *